Saturday, 18 May 2024

Salsa for stive nordboere!

Salsalærer med studenter

De nordiske folkene er kjent for mye her i verden. Vi er fredelige, tolerante og rettferdighetssøkende. De nordiske landene roterer på førsteplassen som verdens lykkeligste land, og vi er langt fremme i den kulturelle verden med kjente forfattere, dyktige musikere og andre kunstnere i verdensklasse. Varme, dampende rytmer, hoftebevegelser og romantikk er vi derimot ikke like kjent for. Det er ikke at den typiske nordmann er ute av stand til å vrikke på hoftene eller holde en rytme, det handler nok mer om at det gjerne skal noen glass med vin ned i magen før man våger seg på dansegulvet. Og for en kunstsport som krever koordinasjon er det ingen vinneroppskrift. Men, som de fleste klisjeer er mange opptatt av å bryte dem, og flere og flere nordmenn har fattet en interesse for sør-amerikanske rytmer og de sensuelle bevegelsene som følger med. Da de erfarne danserne fra Ballet Hispanico gjorde sitt inntog i Tromsø, var ikke tromsøværingene vonde å be.

Trening og koordinasjon – og mest moro

Kunstnerisk leder Eduardo Vilaro tok nemlig med seg sitt dansekompani til Rådhuset i Tromsø for å gi lokale interesserte en innføring i hva salsa handler om. Både dansestudenter og andre nysgjerrige fikk sjansen til å vrikke hoftene til rytmene av latinomusikk, og etterhvert kom også ansatte ved rådhuset til for å se hva oppstyret handlet om. De ble revet med av energien. De som fikk prøve dansen kommenterte etterpå at koordinasjon og rytme var viktig for å føle at man presterte, men det viktigste var bare å føle på energien og ha det gøy mens man danset. Selv varaordfører Jarle Aarbakke fikk prøve seg på dansegulvet sammen med erfarne Gabrielle Sprauve. Dansekompaniet Ballet Hispanico kommer helt fra New York til Tromsø for å delta på Nordlysfestivalen, og det var i den forbindelse de gjennomførte det morsomme stuntet ved byens rådhus. Tredjeklassingene fra danselinja ved Kongsbakken videregående skole var også invitert for å studere trinnene og prøve seg på dansen. Å få inn profesjonelle dansere helt fra New York er ikke hverdagskost for Tromsøværingene, så de benyttet sjansen til å være med på moroa.

Dansing er sunt

Det er mange studier som viser til at dans er sunt både for sjelen og kroppen. Koordinert trening styrker kroppen i sentrale muskler som er lett å overse om man trener på studio eller bare løper. Dans involverer hele kroppen, fra tærne helt opp til hodet, og fra de største musklene i lårene og ryggen til den minste støttemuskulaturen. En danser som er sikker og grasiøs i bevegelse har en miks av muskelstyrke, koordinasjon og ofte tusenvis av timer med erfaring. Ikke bare er kroppen vant til bevegelsene og gjennomfører dem uten å måtte tenke, men de er også erfarne med å lese dansepartnerens minste bevegelser for å sikre en god flyt i dansen. På den måten er salsa også en sosial og bindende aktivitet som gjør at man kommer tett på sin partner. Før du går over i uvant tung aktivitet, ta en prat med en lege på https://kry.no/, og ellers – nyt den herlige aktiviteten!

magazine-o