Monday, 4 Mar 2024

Salsa i Colombia

 

Colombia er kanskje ikke det første landet man tenker på når det kommer til salsa – men dette landet holder musikken og dansen salsa nær hjertet. Og hvis man virkelig ønsker å svinge seg, finnes det utallige muligheter, samt noen av verdens beste instruktører, i Colombia.

Landet har ikke bare sin egen stil innenfor salsa: de har også verdens salsahovedstad. Colombianerne fanget opp salsa som en trend gjennom seilfarerne som hadde vært i New York og hørt salsamusikken. Dette var starten på en rik tradisjon i Colombia, og Cali-stilen (som colombiansk salsa kalles), ble satt sammen av pachanga, charanga og boogaloo. Cali-stilen går ut på at de to partnerne beveger seg fra side til side som et speilbilde. Overkroppene og armene skal holdes stille mens beina danser løs i høyt tempo.

De har sine egne “salsatecer”, altså et eget diskotek for salsa. Det er spesielt den eldre garde som benytter seg av disse, og holder liv i den tradisjonelle Cali-stilen. Ofte braker det løs tidlig på ettermiddagen, og dørene er ikke lukket igjen før rundt midnatt. Det er heller ikke pålagt at man drikker eller fletter inn salsaen som en ting å gjøre mens man er ute: man går ut for salsaen, og danser til man nesten får krampe. Salsa er grunnen til at man går ut. De tradisjonelle danserne holder det rent med godt fotarbeid, mens på de yngre gulvene finner man mer og mer utfordrende dansetrinn, som kompliserte triks og løft. Den nymoderne tvisten er noe den eldre generasjonen ikke har respekt for, og flere mener at gjennom den tradisjonelle metoden bruker man gulvet og danser sammen, versus å løfte og kaste en kvinne vegg-i-vegg og fra tak til gulv.

Cali i Colombia blir ansett som verdens salsahovedstad. Dette er ikke uten grunn. Som tidligere nevnt, lever mennesker for salsa, og salsa er en stor del av kulturen deres. Cali byr på utallige salsa klubber, og er også stedet hvor Verdens Salsafestival blir holdt hvert år. Festivalen blir holdt i september, og rundt 5000 dansere opptrer under den rytmiske festivalen. Det er farger, musikk, dans og liv i gatene dagen lang. I tillegg kan man nesten danse skjorta av seg: festivalen varer i nesten en hel måned, så her kan man få oppleve enormt mye.

Colombia verdtsetter salsa så høyt at de til og med integrerer salsa i skoler, hvor barna lærer grunnleggende dansetrinn. Det er en absolutt kulturell opplevelse og delta på salsa arrangementer i Colombia!

magazine-o