Monday, 4 Mar 2024

Mambo-kongen Eddie Torres

 

Det er flere unike og talentfulle salsastjerner i verden. Mange ulike verdensmestere og salsastiler. Men når alt kommer til alt, finnes det få som er like anerkjent og har gitt så mye innflytelse til salsa som Eddie Torres.

Eddie Torres er også bedre kjent som “Mambo-kongen” – og ikke uten grunn. Torres er en av verdens beste salsainstruktører, og har utviklet en teknikk som er inspirert av afro-cubansk son, mambo og jazz. Denne stilen omtales ofte som “New York 2” innenfor salsa.

New York 2 består av at den kvinnelige partneren tar et lite steg fremover på den første takten med høyre fot, etterfulgt av et lengre steg med venstre fot som da gjør at hun skifter retning på den andre takten. Videre, på slag 3 og 4, går hun tilbake for å så ta en pause. Da kvinnen er den som starter med å bevege seg fremover, skiller Torres’ salsastil seg fra andre, og står også i stor kontrast med Los Angeles stilen.

Eddie Torres har danset og undervist salsa i over 50 år, og er selv født i 1950. Han har hatt muligheten til å trene opp tusenvis av dansere, hvorav noen av toppstudentene har vært Delille Thomas (Mambo D), Wilton Beltre, Franklin Diaz, Arieh Alexander, Adolfo Indaochea, Seaon Bristol og Frankie Martinez. I tillegg til å være en aktiv danseinstruktør, har han også satt i gang et danseprogram for barn, som tar inn rundt 300 studenter hvert år.

Allerede som 12 åring var Eddie blitt interessert i dans. Da han i denne alderen tapte en jente til en annen gutt som kunne danse bedre, visste Eddie det bare var en ting å gjøre: bli skikkelig god til å danse. Under oppveksten i New York fantes det få dansestudioer som lærte bort latin-amerikansk dans, og derfor flyktet Eddie til nattklubbene så ofte han kunne gjennom ungdomsårene for å få dansebevegelsene til å sitte ordentlig.

Takket være en debut med Tito Puente, slo karrieren fart for Eddie Torres i 1980. Det var kanskje den beste tiden for Eddie å komme seg inn under teppet også: fordi bare noen år senere ville alle i New York, og hele Amerika for den saks skyld, lære latin-amerikansk dans. Og lærere åpnet opp studioer over hele byen. Konkurransen var hard, men Eddie og konen hans Maria, som også var en eksepsjonell danser, fortsatte å opptre på store scener og holdt en viss status.

Til slutt klarte Eddie å oppnå en struktur på dansestilen han hadde utviklet, og i dag har alle stegene navn, i tillegg til at opplæringen innenfor New York 2 har struktur. Eddie Torres kan takke ballroom læreren June Laberta for dette, oppgir han i sin korte bio på hjemmesiden sin.

magazine-o