Monday, 4 Mar 2024

Hva er salsa?

 

Rytmiske salsa har oppstått gjennom ulike afro-kubanske dansestiler som mambo, guarache, son og cha cha cha, for å nevne noen. Selv om salsa slik vi kjenner det i dag ble formet på det glade 60-tallet i New York gjennom den latiske immigrasjonbølgen som ankom, blir salsa både spilt og danset i hele verden, og da spesielt i Latin-Amerika.

Salsa kommer opprinnelig fra Cuba, og i dag betegnes den cubanske stilen av salsa som salsa cubano. Elementer fra Afrika, Spania og Frankrike ble et smeltepunkt på Cuba, og salsa ble skapt som både dans og musikkstil. Salsa består av en åttedelt rytme som gjentas, og avhengig av hvilken stil innenfor salsa man velger, bruker man denne rytmen litt forskjellig. Da det har oppstått en rekke ulike stiler innenfor salsa er det mange som sier at de danser salsa, punktum. Noen ganger kan det være forvirrende med alle de ulike stilene, men likevel er det ingen tvil om at salsa fremhever sensualitet og rytme i alle og enhver.

For å danse salsa tar man ofte på seg lette og delvis utfordrende klær, i tillegg til noen meget bra dansesko. I Norge har salsa vokst frem, og det finnes flere utesteder dedikert til salsa, eller som holder egne salsakvelder. De fleste dansestudioer tilbyr også salsa.

Et av dem er studioet til norske Ania Helmobakk og ektemannen stakk av med sølv under VM i salsa i 2016, og har nå åpnet sitt eget dansestudio, hvor de også tilbyr andre sensuelle danser, som pole dancing.

Selv om salsa trekker frem det sensuelle, er salsa også en historie om rytme, takt og samhold. Man må føre, eller føre, partneren, og ha kontroll på kroppen sin. Likevel trenger man ikke danse to og to: salsa kan også danses som solodans, noe som ofte blir utført i latinske land for å vise frem hva de har før de blir valgt av en partner. Solotrinn kan også oppstå mens man allerede danser sammen, noe som blir kalt ‘shines’ på salsaspråket.

Salsa er en heftig treningsform, og er en stor del av kulturene over hele Latin-Amerika. Likevel har impakten resten av verden, og da spesielt USA, satt sine spor, med salsastilene New York-salsa, Miami casino og Los Angeles-salsa. Det finnes også en salsastil som kalles London-stilen, som er en god blanding av de fleste salsastiler, og er veldig utbredt spesielt i Europa.

magazine-o